Doç. Dr. Cem Şimşek Hakkında
Dr. Şimşek, 1990 tarihi Ankara’da doğumlu olup TED Ankara Koleji Uluslararası Bakalorya (IB) programını 2007 yılında tamamlamış aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İngilizce Tıp Bölümü’ne başlamış ve 2013 yılında onur öğrencisi olarak mezun olmuştur. 2013 yılında Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) birincisi olan Dr. Şimşek Hacettepe Üniversitesinde 2017 yılında İç Hastalıkları ve 2021 yılında ise Gastroenteroloji uzmanı olmuştur. 2022 yılında Gastroenteroloji alanında Doçent unvanın ı alan Dr. Şimşek zorunlu hizmetini Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tamamlamıştır. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Temel Cerrahi Araştırmalar alanında doktora (PhD) yeterliliğini de alan Dr Şimşek Halen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı’nda doçent olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Eğitimi süresince Cleveland Clinic Ohio Digestive Disease Institute’da kolorektal cerrahi departmanında, Hygiea Mitera Hastanesi’nde medikal onkoloji ve gastroenteroloji departmanlarında ve Almanya University Clinic Augsburg’da ileri endoskopi departmanında gözlemci olarak bulunmuştur. Ayrıca, Johns Hopkins Üniversitesi’nde ve transplant hepatolojisi ve ileri endoskopi alanlarında araştırma görevlisi (research fellow) olarak çalışmış ve Sidney Kimmel Cancer Center’da gastrointestinal kanserlerin erken tanısı ve tedavisi konularında araştırmacı olarak görev yapmış. Johns Hopkins Üniversitesi Bloomberg School of Public Health’de Klinik Araştırmalar ile ilgili eğitim almıştır.
Gastroenteroloji uzmanlığını tamamladıktan sonra, Harvard Medical School, Mass General Brigham ve Brigham and Women’s Hospital’da Massachusetts Tıp Lisansı ile endoskopik cerrahi fellowu olarak çalışmıştır, burada ileri endoskopi, endoskopik tümör rezeksiyonu ve bariyatrik endoskopi alanlarında klinik eğitim almış ve bu prosedürleri bizzat uygulamıştır. Bu fellowship pozisyonlarına Amerika dışından kabul edilen lisanslı ilk kişidir. Çalışmaları sırasında uluslararası bir ödül kazanmış ve Harvard Üniversitesi ile birlikte patent başvurularında bulunmuştur. Ayrıca, T.H. Chan Harvard School of Public Health Moleküler Metabolizma bölümünde karaciğer hastalıkları ve metabolizma üzerine araştırmalar yapmıştır.
ABD’deki çalışmalarının ardından, Devlet Hizmet Yükümlülüğü kapsamında Türkiye’ye dönen Dr. Şimşek, Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapmıştır. Bu süre zarfında, Türkiye’de kamu hastanelerinde ilk defa endoskopik tüp mide (Endoscopic Sleeve Gastroplasty – ESG) işlemini gerçekleştirmiş ve bölgede birçok ileri endoskopik işlemi ilk kez uygulamıştır.
Dr. Cem Şimşek, tıp alanındaki yeniliklere olan ilgisi ve katkılarıyla tanınmaktadır. 2017 yılından bu yana yapay zeka alanında çalışmalarını sürdürmekte olup, 2018 yılında ekibi ile Türkiye’nin Yapay zeka yöntemi ile ilk yerli Akciğer Grafiği Tanı Destek Sistemi’ni geliştirmiştir.
Ayrıca, Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Institute of Technology (MIT)’den araştırmacılarla birlikte, dünyanın ilk tıp alanında uzmanlığa özgü yapay zeka büyük dil modeli olan GastroGPT’yi geliştirmiştir. Bu modeli kullanarak Türkiyede yaptığı araştırma ile Ulusal Gastroenteroloji Toplantısında birincilik ödülü almıştır . Bu model, sindirim sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisinde hekimlere destek olmakta ve 15 ülkeden 200’den fazla katılımcı tarafından araştırma amaçlı kullanılmaktadır.
Dr. Şimşek, tıpta yapay zeka alanındaki çalışmalarını daha da ileriye taşımak amacıyla Tıpta Yapay Zeka Derneği’nin kurmuş ve ilk genel başkanı olmuştur. Bu dernek, yapay zeka teknolojilerinin tıp alanında etik ve etkin bir şekilde kullanılmasını öncülük etmektedir.
Uluslararası alandaki etkinlikleri arasında Amerikan Gastrointestinal Endoskopi Derneği (American Society for Gastrointestinal Endoscopy – ASGE)’nin beş üyesi bulunan Uluslararası Komitesi’ne seçilen ilk Türk hekim olmuştur. Bu komitede, global endoskopi uygulamalarının geliştirilmesi ve standartların yükseltilmesi için çalışmalar yapmaktadır.
Ayrıca, halen Avrupa Gastroenteroloji Dernekleri Birliği (United European Gastroenterology – UEG)’nde Genç Yönetim Kurulu Üyesi, Yürütme Meclisi Üyesi, Eşitlik Komitesi Üyesi ve Türkiye Temsilcisi olarak görev yapmaktadır. Avrupa Gastrointestinal Endoskopi Derneği (European Society of Gastrointestinal Endoscopy – ESGE)’nin Genç Üyeler Komitesi’nde yönetim kurulu üyesi olarak yer almakta ve genç endoskopistlerin eğitimine katkı sağlamaktadır, bu konu ile ilgili toplantılarda Fakülte üyesi olarak konferanslar vermekte ve yeni uygulamalar bizzat göstermekte ve genç hekimlerin eğitimine katkı sağlamaktadır . Avrupa Kanser Organizasyonu (European Cancer Organisation)’nda ise Multidisipliner Kanser Uzmanları Grubu Üyesi olarak kanser tedavisinde multidisipliner yaklaşımları destekleyen çalışmalara katılmaktadır.
Dr. Şimşek, klinik pratiğinde minimal invaziv endoskopik cerrahi işlemler, endoskopik kilo kaybettirici işlemler, endoskopik tümör rezeksiyonu ve sindirim sistemi hareket bozukluklarının endoskopik tedavisi üzerine uzmanlaşmıştır. Karaciğer nakli, metabolik karaciğer hastalıkları ve sindirim sistemi kanserleri ile ilgili çalışmalarıyla da tanınmaktadır.
Bariyatrik endoskopi alanında, Endoskopik Sleeve Gastroplasti (ESG) işlemi ile obezite tedavisinde cerrahiye alternatif, minimal invaziv bir seçenek sunmaktadır. ESG, dünya genelinde 10 yılı aşkın süredir başarıyla uygulanmakta olup, kilo kaybı sonuçları bariyatrik cerrahiye benzerlik göstermekte olup komplikasyon oranı %1’in altındadır. Dr. Şimşek, Türkiye’de bu alanda resmi diplomalı ilk ve tek hekim olup bariyatrik endoskopi alanındaki deneyimiyle hastalarına etkin tedavi seçenekleri sunmaktadır.
Akademik çalışmalarıyla da öne çıkan Dr. Şimşek’in ulusal ve uluslararası dergilerde 100’den fazla bilimsel yayını bulunmaktadır. Çalışmaları, gastroenteroloji alanında saygın dergilerde yayımlanmış ve 1000’den fazla atıf almıştır. Katıldığı uluslararası kongre ve sempozyumlarda birçok sunum yapmış, araştırmalarıyla ödüllere layık görülmüştür.
Dr. Şimşek Turkish Journal of Gastroenterology ve Hepatology Forum dergilerinde editör yardımcısı olarak görev almaktadır. Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Topluluğu’nun danışmanlığını yaparak genç hekim ve araştırmacıların yetişmesine katkı sağlamaktadır. Ayrıca, ulusal ve uluslararası eğitim programlarında endoskopi konusunda eğitmen ve konuşmacı olarak yer almaktadır